Mannöbåten i i föreningens
båthus
foto Thomas Öberg

Den ursprungliga tätningen
( renhår ) mellan borden
foto PBM

Byte av bord
foto PBM

Föreningens syfte är att återge och visa historien med det kustliv som bedrevs i vår skärgård. En stor del av detta är att visa upp de bruksbåtar som använts, vem som byggde dem, brukade dem och var de hade sina vatten.

Piteå Båtmuseum har genom donationer fått tillgång till flera av dessa äldre båtar som vi då försöker vårda och restaurera till bruksskick. Ibland blir det bara att visa dem i skicket de hade efter ett hårt båtliv i skärgården.

Föreningen förfogar idag över 25 båtar, mestadels bruksbåtar, som vi efter bästa förmåga försöker bevara och visa för våra besökare.

Ett exempel på detta är den skötbåt som flickorna Ruth, Hildegard och Linnea Thurfjell från Mannön 1952 inköpte av Fjällströms Båtbyggeri , Otto Fjällström. Priset för komplett båt och motor var kr 3.000,-.

Båten överläts 1999 av dödsboet efter Linnea Thurfjell ( genom StigBjörn Lundberg )  till Ottos son Hans Fjällström som i sin tur placerade den hos Piteå Båtmuseum.

I anslutning till denna text finns tidsbilder från vårt museum som visar vad som hände båten hos oss. Båten är idag i bruksskick och användes och körs bland annat vid skärgårdsdagarna som anordnas på höstarna vid västra-kajenområdet.

Utöver denna fina bruksbåt har föreningen samlat skriftlig information till flertalet av de båtar som givarna överlämnat till oss.

Ruth och Linnea Thurfjell
från boken
Ett blänk i evigheten,
öar i Norr.

Ruth och Linnea Thurfjell
från boken
Ett blänk i evigheten,
öar i Norr.

Dela den här sidan